Игор Марковски има дългогодишен опит като журналист и водещ на телевизионни предавания. Собственик и съдружник на aукционна къща "Аполон и Меркурий" ООД. От 2010 г. е председател на Българската федерация по турнирен покер и изпълнителен директор на Балкан покер тур. Интервюто с него проведе Росица Стойкова от "7 дни спорт":

- Една от максимите на българина е да не се мине. Шансът да загуби на покер не е малък и въпреки това много хора играят. Защо?
- Мисля, че бъркате. "Да не се мине" остана в миналия век. Младият българин мисли рационално, пресмята внимателно и отгоре на всичко е много добър. Само географската ширина му влияе малко повече. Все повече българи играят покер по една единствена причина - това е най-бързо развиващият се спорт в последните 20 години.

- Много от сайтовете за онлайн игри предлагат "бонуси" и "промоции". Звучи като реклама на хипермаркет.
- Е, чак пък хипермаркет. Покерът е индустрия с милиарди долари в световен мащаб. Всеки може да се убеди в това, ако погледне финансовите отчети на водещите онлайн зали в света, които се публикуват в интернет. Покерът, и по-точно тексас холдем в неговите разновидности, е спорт, това трябва да е ясно. А с признаването му за мисловен спорт тази година доби статута на шаха и спортния бридж. И сайтовете печелят - това е факт. Но печелят и онлайн играчите и между тях има не малко българи.

- Победителите на турнирите обикновено се снимат пред огромни маси, отрупани с пари. Какво става с тези, които не печелят?
- Те са на олимпийския принцип - участват. Но с една уговорка - и те печелят - има страничини турнири, има приятелство, има усъвършенстване, магия.

- Може ли човек да живее от покера?
- Да, познавам около 200 българи, които живеят единствено и само от покер. Играят всеки ден, понякога губят, понякога печелят. Но са си изградили навици, имат портфейл, банка и играят.

- Кое е по-важно, за да се печели - добри познания по математика или добра психика?
- Това е като дружбата между България и СССР, както казваше др. Георги Димитров, като въздуха и слънцето. В тази игра късметът не е от значение, това не е тото - хоп и твоето число се падна. Колкото повече играеш, толкова повече научаваш, колкото повече четеш, толкова повече знаеш какво не трябва да правиш. Другото идва с времето и практиката.

- Кои са най-добрите покер играчи - математици, финансисти, шахматисти, бивши геймъри?
- Ако имате предвид Иво Донев, да, той е бивш шахматист, единственият българин, носител на скъпоценната гривна от първенство (макар и Омаха). Но има и математици, лекари, икономисти, адвокати, спортисти, таксиметрови шофьори, готвачи. Т.е. най-обикновени хора.

- Какви са съветите ви към начинаещите?
- Първо да започнат с виртуалните пари в големите сайтове. Да пробват в домашна обстановка и после да се впуснат в ниските лимити на играта. На тях им трябват крила, за да полетят, а това не означава една-две или пет случайни победи.

- Турнирите продължават по няколко часа, а може да се спечелят много пари. Това не е ли прекалено привлекателно за кандидатите за лесни пари?
- О, за турнирите ти трябва преди всичко сериозна основа - психическа, физическа, мисловна, нервите са важно нещо, а и не само това. Турнири по покер има всеки ден - по-малки и огромни като награден фонд. Календарът на някои играчи е пълен с месеци напред. А само победителката в дамския европейски покер турнир отнася $ 1 200 000.

- Пред начинаещите в покера се отваря един нов свят. В сайтовете получават покер банкрол, покер ментор и т.н. Реално ли е всичко това?
- Боравите с термини, които са за напреднали, а обикновеният човек не се интересува от това. Той просто пресмята дали ще победи, или не. Покерът е играта (според старото правило), която се учи за 15 минути, а след това цял живот си преподавател. От сайтовете можеш да получиш абсолютно всичко. Такъв играч е българинът Кристиян Дрекслер с никнейм TheBeast - Звяра. За няколко години той направи шеметна кариера и през 2004 достигна пика от над един милион реални пари, спечелени в онлайн покера. Има и други нашенци, които надминаха тези резултати.

- В публичното пространство покерът се възприема като опасен и се свързва с комар, загуби на имоти, разбити семейства. Защо?
- Това е най-голямата заблуда и тя идва от някои стари филми, в които героят залага дамата до себе си или колата и губи всичко. Но ако гледате внимателно, там картите са пет, а не две, т.е. това е френски покер, твърде различен от тексас холдем. А когато от спортния тексас покер отпадна думата "хазарт", една от световните марки бира стана генерален спонсор на световното първенство - те просто отклониха 25 милиона долара за реклама. Надявам се и в България скоро това да се случи. Да стане ясно, че това е един огромен пазар, една мишена, казано на езика на рекламата. И фирмите сами ще започнат да подпомагат турнирите.

- Какво е важно да се следи по време на игра - съперникът или собственото поведение? Гласът, зеницата на окото, ръката, тялото?
- Всяко нещо е от значение. Не случайно почти всички покер играчи са с тъмни очила или се крият по всевъзможен начин от опонентите си. Истината е, че всеки изпуснат жест, трепване, дори звън на gsm в джоба може да ви издаде.

- Каква е тайната на покера - защо привлича толкова много хора?
- Тайната все още не е открита, иначе играта нямаше да е интересна. Фактите обаче са безмилостни - няма подобна игра, в която един човек да стане шампион и да си тръгне примерно с $ 8 - 9 млн. И да е "влязъл" в играта случайно, безплатно или пък с някакви смешни 10 долара.

- През февруари съобщиха, че Наско Сираков е загубил на покер 300 000 евро.
- Това за Наско вероятно е слух. При турнирния покер е невъзможно да загубиш и стотинка над таксата за участие. При кешовата игра, т.е. играта на истински пари, не можеш да загубиш повече от това, с което си седнал. В покера не можеш да бръкнеш в джоба и да заложиш всичките си пари. Играеш само с парите, сложени предварително на масата.

- Годишно в света се залагат няколко милиарда евро. Къде сме ние?
- Нямам статистика за това, къде сме ние, но знам, че 170 000 българи играят всеки ден покер. Дали онлайн, или на живо, това е реалността. За последните три години броят на българите, играещи в онлайн залите, се е увеличил над 600%.


Категория:

0 коментара за "Само в покера шампионът може да си тръгне с 8-9 млн. долара"

Публикуване на коментар

Покер Уроци

покер училище

Играй Покер

Like It ;)








combo bets

За контакти

> info@bgkazino.com


combo bets