Играта Блекджек (Blackjack), още наричана 21, е една от най-популярните игри в казината. Играчите играят срещу дилъра и на една маса може да има до 7 играча. Казината играят с една или две обърнати карти, или 4 до 8 колоди карти в подкова.

Основни правила

Всеки играч играе срещу раздаващия. Целта на Блекджек е да имате по-силна ръка от тази на раздаващия, като стойността на картите ви не трябва да надвишава 21 точки. Всяка карта има стойност и сумата от стойностите на картите съставя общата стойност на ръката.

Стойностите на картите са както следва: Карти от 10 нагоре (поп, дама, вале) носят 10 точки, като асата могат да носят или 1 или 11 точки. Няма правило, което да определя кога асото се брои за 1 точка и кога за 11 точки и от вас не се изисква да уточнявате каква стойност сте предпочели. Преценете съобразно ръката си. Всички други карти (2 - 10) носят броя точки равен на числото си. Боите не са от значение за тази игра.

Ръка с асо се нарича 'soft total' (мека ръка), ако тя не надвишава 21 точки при асо, отчитано и като 1 и като 11 точки. Играчът може да изтегли друга карта или да използва по-ниската стойност на асото, без да изгори. Ако трябва да използвате едната стойност или другата, то тогава ръката ви се нарича 'hard total' (твърда ръка).

Играта се играе с осем тестета от карти, които се размесват след всяка ръка.

Игра на Блекджек

След като залозите бъдат направени, играчът, включително и раздаващия, получава две карти. Раздаващият ще покаже една от картите си, като другата ще остане с лицето надолу до края на играта. След като играчът приключи със съставянето на ръката, раздаващият съставя своята. Следва плащането и прибирането на залозите.

Ако първите ви две карти носят стойност равна на 21 точки (например асо & 10), тогава сте ударили Блекджек.

Оптимизирана стратегия за игра на Блекджек

Таблицата обяснява статистическите възможности, в които можете теоретично да поискате нова карта (hit), пасувате (stand), контрирате (double) или разделите (split) ръката в зависимост от общата стойност на ръката ви и видимата за вас карта на раздаващия. Повече за тази стратегия - ТУК.

Конкретни действия в игра на Блекджек

Отказ
  • Отказ (fold) от ръка, като с това губите половината от стойността на първоначалния залог.
  • Можете да се откажете от ръка в началото на играта, преди да направите какъвто и да било залог като искане на нова карта (hit), делене на ръката (splitting) или контриране (doubling).
  • Откажете се от ръка, ако вероятността да спечелите е по-малка от 25%.
Искане на нова ръка (Hitting), Пасуване (Standing)
  • Hit е действието, с което искате нова ръка с цел да повишите стойността на ръката си.
  • Stand е задържане на ръката и прекратяване на раздаването на карти.
Делене на ръката (Splitting)
  • Имате възможност да разделите ръката си, когато имате две еднакви карти (включително две карти със стойност 10 точки) след раздаването на първите две карти. Боите тук не са от значение.
  • Splitting означава деленето на две еднакви карти в две отделни ръце и това често е добра стратегия, когато имате карти на стойност 10 точки.
  • С деленето, вие удвоявате залога, защото всяка от новите две ръце ще е със залог, равен на първоначалния.
  • Играчът може да дели ръце до три пъти в рамките на една игра.
  • Ако получите две аса, можете да ги разделите, но имате право да изтеглите само по една нова карта за всяко асо. Ако следващата карта е десетка, ръката ви ще ви донесе 21 точки, но това не се отчита като Блекджек. С други думи, изплаща се като ръка със стойност равна на 21 точки, а не като на ръка, ударила Блекджек с две карти. Стратегията за делене на аса е винаги печеливша.
Удвояване (Doubling Down)
  • Удвояването (Doubling) се прави, докато имате само две карти и преди тегленето на третата.
  • Сходен на залога hit, но стойността му трябва да бъде удвоена преди тегленето на допълнителна карта. Тегленето на карти се прекратява, щом играчът предпочете да контрира след третата карта.
  • Играч може да удвои първоначалния си залог.
  • Играч може да удвои стойността на залог след деленето на ръка.
Застраховка (Insurance)
  • Раздаващият може да ви предложи залог-застраховка (insurance bet), ако видимата му карта е асо и в случай, че евентуално скритата му карта е на стойност 10 точки. Това е страничен залог и той не се отразява на първоначално направения залог.
  • Залозите-застраховка са на стойност половината от първоначалния залог.
  • Ако играчът направи залог-застраховка и раздаващият удари Блекджек, играчът излиза на нула.
Играта на раздаващия

Раздаващият се подчинява на строги правила за игра на Блекджек и той не може да се отклонява от тях. Той няма право да дели ръце (split) или да удвоява (double). Дилърът трябва да продължи да тегли (hit) докато сбора е между 17 и 21 или докато не изгори. В повечето казина дилърът пасува при мека ръка от 17 точки (Асо и 6), но в някои – тегли.


Категория:

0 коментара за "Блекджек"

Публикуване на коментар

Покер Уроци

покер училище

Играй Покер

Like It ;)








combo bets

За контакти

> info@bgkazino.com


combo bets